Kolmårdsmarmor

Kolmårdsmarmor är en marmortyp som är unik för området i nordöstra Östergötland, specifikt runt Kolmården, vilket även är anledningen till dess namn. Under 400 år var kolmårdsmarmorn en exklusiv produkt som endast användes av den sociala eliten. Marmorbruket vid Kolmården har därför bidragit till att kolmårdsmarmor numera återfinns i bland annat Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan och Uppsala universitet.

Visar 4 produkter

Kolmårdsmarmor är extra rik på bland annat ämnet serpentin, vilket ger marmorn den attraktiva färgen och det speciella utseendet. Färgen på marmorn skiftar från mörk till ljus, från grönsvart till ljusgrön, och ger ett luxuöst intryck.

Denna marmortyp kan användas både som byggnadssten och för mer dekorativa syften, tack vare sin vackra färg. Den kan användas i entréer och trapphallar, men passar även fantastiskt bra i exempelvis ett badrum.

Hos oss på Flisby hittar du en rad varianter på Kolmårdsmarmor som alla säljs i fallande längder. All vår marmor är dessutom märkt med OXL, vilket visar att all marmor som vi förmedlar kommer från stenbrotten Oxåker i Kolmården.