Marksten

Flisby har ett brett sortiment av marksten i olika stensorter, former och färger. Vi har skiffer, granit, betong, sandsten, kalksten och marktegel. I våra trädgårdar används ofta marksten till uteplatser, entréer eller gångar. För garageuppfarter används tjockare marksten för att tåla trafik av personbilar.

Visar 19 produkter

Utseende på marksten

Utseendet på markstenen kan variera, allt från strikta plattor till tumlade. När det gäller tumlad marksten är den oftast i betong men vår granitmix är en tumlad naturstensplatta som ger ett mjukare intryck. När stenen tumlas runt blir kanterna lite nötta och stenen ser därmed äldre ut. En tumlad marksten kan passa bra till sekelskifteshus och gammal bebyggelse, där en vanlig betongsten kan se för modern ut. En annan typ av yta på markstenen är när den är krysshammrad, det blir en sträv lite ojämn yta som ger ett rustikt intryck och som minskar risken för halka på vintern.

Du kan också skapa något personligt genom att lägga markstenen i olika mönster. Vi pratar om uttryck som förband (rak, halv, tredjedels förskjutning av stenen i nästa rad), fiskbensmönster känner du säkert till och sedan finns det parkettmönster.

Lägga marksten

Idag använder många av våra kunder proffsiga anläggare till sin hjälp när stenytor i trädgården ska anläggas men om du tänkt lägga markstenen själv så finns det läggningsråd och filmer här på hemsidan eller så kan du fråga vår kunniga personal om råd. Många gånger är det de lokala markförhållandena som du måste ta hänsyn till så våra råd blir alltid generella. Vi kan också rekommendera vilka undermaterial du behöver och vilken fog som passar till just den marksten som du valt.

Välja material på markstenen

Marksten i natursten kostar av naturliga skäl mer än betongen men den håller å andra sidan betydligt längre, både i utseende och hållbarhet. Flisby har natursten i flera prisklasser, dels beroende på stensort och dels beroende hur stenen producerats och var den kommer ifrån. Du kan hitta billig marksten i natursten hos Flisby och du kan hitta exklusiv svensk kalksten - vi har ett stort sortiment att botanisera bland!

Vi brukar prata om premium- och standardytor och ett sätt att få ett exklusivare uttryck är att blanda betongsten och natursten. Där standardytor som garageuppfarter beläggs med betongplattor, kanske kantas med kantsten av granit och där en pampig entré anläggs med natursten. En snygg kombo.