• Kungsbacka-tradgardsdesign-anna-fasth.jpg

 • Intervjuserie: "Se arkitekten som ett bollplank"

  Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt kan vara en liten peng om man jämför med  andra kostnader när trädgården ska förvandlas.

  – I slutändan kan man säga att man sparar pengar på att anlita mig, eftersom jag tar fram genomtänka lösningar som är skräddarsydda efter dig som kund och ditt behov och din budget, säger trädgårdsarkitekt Anna Fasth.

  // I år publicerar Flisby flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som vi samarbetar med. I dag – Anna Fasth hos Kungsbacka Trädgårdsdesign. //

  Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

  – För det mesta är det en villaträdgård. Det kan vara ett nybyggt hus på en helt tom tomt, men det kan också vara en övervuxen trädgård med ett gammalt hus på. Oftast är familjen som bor där nyinflyttad, men ibland har familjen bott där länge och livssituationen kan ha ändrats något, så som att barnen är utflugna och man vill tänka om och göra nytt, säger trädgårdsarkitekt Anna Fasth.

  På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

  – Kunden får en checklista innan vårt möte som tar upp frågor kring funktion form och karaktär men även vilken budget det rör sig om. Det ger mig som arkitekt ett hum om vad som väntar. Själva planeringen utgår från kunden, dvs. vilka behov gällande funktioner och önskemål kunden har, samt hänsynstagande till huset och miljön runt om kring. Allt ska gå i samklang.

  Varför ska man anlita en arkitekt?

  – Att få hjälp med planeringen handlar om att ta fram en fungerande plan. En plan för trädgården hjälper till vid anläggning och dyrköpta misstag undviks. En välplanerad trädgård är lättskött, funktionell och vacker vilket i sig höjer värdet på fastigheten. Oavsett om kunden vill göra själv eller anlita en entreprenör är planen ett viktigt verktyg i processen.

 • Kungsbacka Trädgårdsdesign-page-001.jpg

 • Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

  – Att anlita mig är en liten peng i det stora hela sammanhanget. I slutändan kan man säga att man sparar pengar på att anlita mig eftersom jag tar fram genomtänka lösningar som är skräddarsydda efter dig som kund och ditt behov och din budget. En rådgivning kan kosta från cirka 2 000 kronor medan ett ritförslag kan kosta mellan 6 000-25 000 kr beroende på hur detaljerat förslaget ska vara.

  Hur ser din drömträdgård ut?

  – Det är en trädgård där mjukt möter hårt, kurvigt möter rakt, ombonat inrummad och med personlig touch. Man ska trivas i sin trädgård.

  Vilka material arbetar du helst med?

  – Svårt att säga på rak arm, eftersom jag är kundens budbärare utgår jag från förutsättningarna som finns, dvs. kundens önskemål, huset och naturens/miljöns utformning. Men får jag välja så visst blir det natursten, och då helst granit och skiffer.

  Vilken är din favoritsten hos Flisby?

  Offerdalsskiffern!

 • 11 skiffer fallande+oreg altan13.jpg

 • Vilka är de hetaste trenderna just nu?

  – Att leva med sin trädgård. Uteplatsen blir ditt vardagsrum på sommaren, där odlar du och där lagar du din mat. Samtidigt är det viktigt att trädgården är vacker och framförallt lättskött.

  Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

  – Tänk igenom vad du vill använda din trädgård till. Vad tycker du om? Ta gärna hjälp av bilder, en bild säger med än 100 ord. Förmedla det till arkitekten, och var inte rädd för att framföra dina egna idéer, se arkitekten som ett bollplank. En tomtkarta är ett måste, kontakta kartavdelningen på din kommun om du inte redan har en.