• Lykkans-designtradgardar-Annette.jpg

 • Intervjuserie: "Jag älskar naturmaterial"

  En arkitekt ser helheten och kan hjälpa till att knyta ihop idéer och behov med den tillgängliga miljön. Så beskriver Anette Helinsky Gårdhagen sitt arbete som trädgårdsarkitekt.

  – Arkitekten kan även utmana och överraska med spännande lösningar, säger hon.

  // I år publicerar Flisby flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som vi samarbetar med. I dag – Anette Helinsky Gårdhagen hos Lykkans. //

  Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

  – Det kan vara en familj som flyttat in i sitt första hus och som inte har så mycket trädgårdskunskap, det kan också vara en familj som bott länge i sitt hus och tycker att trädgården har vuxit sig för stor och nu önskar sig en trädgård som kräver mindre och enklare skötsel.

  På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

  – Kunderna är med och skapar sin trädgård, det är deras trädgård och paradis på jorden. Kunden förbereder sig med ett frågeformulär som vi tillsammans går igenom och så diskuterar vi olika lösningar. Utifrån vårt möte gör jag en första idéskiss där vi lägger till och reviderar. Vi diskuterar materialval och kostnader. När skissen är godkänd slutförs trädgårdsritningen.

  Varför ska man anlita en arkitekt?

  – Med en arkitektritad trädgårdsplanering får du en trädgård där stomme och proportioner är i balans. En trädgård som blir harmonisk och vacker året runt.

 • Skiss-Lykkans-Tradgardsdesign.jpg

 • Var får du inspiration ifrån?

  – Jag hittar inspiration överallt där jag kan se spännande proportioner och kontraster. Det är parker, offentliga miljöer och privata trädgårdar.

  Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

  Jag kan erbjuda olika paketlösningar, beroende på vad kunden önskar. Om kunden själv är kunnig på växter och önskar göra jobbet själv, kan det räcka med en skalenlig trädgårdsdesign/idéskiss, en sådan kostar 8.000 kronor för en tomt upp till 500 kvadratmeter. Om kunden vill anlägga och plantera själv, eller om en anläggningsfirma ska göra anläggningen, så krävs en mer detaljerad trädgårdsritning,  en sådan kostar från 16.000 kronor. Priset beror på tomtens storlek. Ska jag själv ska göra anläggningen och planteringen behövs inte alltid en detaljerad ritning, då kan man spara pengar på ritningen. Ibland kan det räcka med två timmars rådgivning för 2.500 kronor i trädgården för att komma igång.

  Vilka material arbetar du helst med?

  – Jag älskar naturmaterial, det håller i evighet och blir bara vackrare med åren.

  Hur ser din drömträdgård ut?

  – Den har många hemliga trädgårdsrum med höga avgränsande häckar, pergola för det vackra solljuset som silas ner, träd vars lövkronor bildar tak och spännande skuggspel, naturstengångar som inbjuder till att vandra runt mellan alla gröna rum. Där finns mycket perenner, doft av rosor och flera sittplatser för en kaffestund.

  Vad är det svåraste med ditt jobb?

  – Det svåraste är när kunden inte har bestämt sig, när de inte vet vad de vill med sin trädgård, när de inte hittat sitt paradis.

  Vilken är din favoritsten hos Flisby?

  Skiffer 90×60 är superfin, kalksten och sandsten, sandstenscirkeln är också jättefin. Jag tycker väldigt mycket om marktegel och nu finns även det i Flisbys sortiment.

 • kalksten 60x40 sittgrupp.jpg

 • Vilka är de hetaste trenderna just nu?

  – Jag tycker mig se mer av medelhavsinspiration, varmare färger, egen odling av grönsaker och kryddor. Det blir mindre av stora stenläggningar och trädgårdarna behöver inte vara så tillrättalagda. Det är tillåtande med en ordnad "stökighet", där det går att glädjas över vindens frösådd i stenläggningen.

  Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka hjälp av en trädgårdsarkitekt?

  – Det är bra, och spar mycket tid, om familjen är enad innan trädgårdsarkitekten kopplas in. Det är bra om familjen har diskuterat vilken stil de vill att trädgården ska andas, till exempel romantiskt, strilrent, runda eller raka former. Det underlättar om familjen klippt ut bilder från tidningar på trädgårdar de tycker om. De bör även ha bestämt vad de vill göra i sin trädgård: leka, spela, odla, äta, vila m.m. Trädgårdens funktioner är en viktig del, vad som ska få plats t,ex. cykelkjul, plats för sopkärl, tvättvinda m.m. En analys av hur trädgårdskunnig familjen är och hur mycket tid de vill ägna åt trädgårdsarbete. Favoritväxter och färger som familjen tycker om är bra att skriva ner. Sedan är det bra att bestämma vilken budget de har till sin nya trädgård, så att trädgårdsdrömmarna går att förverkliga.