• Zisto-tradgardsdesign.jpg

 • Intervjuserie: "Folk vill ha otrendiga trädgårdar"

  Bland många trädgårdsfixare är det en ”antitrend” som breder ut sig, tror trädgårdsarkitekt Karin Zell.

  – Man vill skapa en trädgård som inte känns trendig, inte är typiskt 2010-tal, utan man vill ha en mer originell eller tidlös trädgård, säger hon till Flisby.

  // I år publicerar Flisby flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som vi samarbetar med. I dag – Karin Zell hos Zisto Trädgårdsdesign. //

  Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

  – Det allra vanligaste uppdraget gäller en medelstor tomt hos ett par där barnen flyttat ut, och där de nu vill satsa på en härlig trädgård där de kan njuta av sina lediga dagar.

  På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

  – Kunderna är utgångspunkten för allt arbete. Deras önskemål, drömmar och stil ligger till grund för mina råd och förslag. Utifrån detta, min kunskap och erfarenhet  samt trädgårdens förutsättningar (till exempel husets stil samt omgivande natur, läge och jordmån) tar jag fram förslag som hela tiden diskuteras med kunden och ändras efter dennes önskemål.

  Varför ska man anlita en arkitekt?

  – En trädgårdsarkitekt har kunskap om och erfarenhet av allt från jord och material till vilka former som fungerar. Genom att anlita en arkitekt sparar man både tid och pengar, man slipper göra nybörjarmisstag och till exempel fel växtval. Oavsett hur och när man vill anlägga sin trädgård så har man en trädgårdsplan, då har man också ett mål att nå och vet i vilken ordning man kan arbeta med sin trädgård.

 • Skiss-Zisto.jpg

 • Var får du inspiration ifrån?

  – I många fall från den plats som trädgården utgör och vad den ger för idéer och förutsättningar. Från naturen och årstidernas växlingar, men även från konst, arkitektur och design.

  Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

  – En konsultation på två timmar kostar 1 950 kr. Under denna tid fokuserar vi på vad den specifika kunden vill ha hjälp med. Det kan vara allt från skötselråd, material- och växtförslag till att skissa på former och funktioner. En plan över en medelstor trädgård brukar kosta runt 8 000-10 000 kr.

  Vilka material arbetar du helst med?

  – Naturmaterial är självklart trevligt att jobba med. Granit, skiffer, trä och plåt är några favoriter.

  Hur ser din drömträdgård ut?

  – En ”lugn” trädgård med mycket vintergröna växter, marktäckande ytor och inspiration från japanska trädgårdar.

  Vad är det svåraste med ditt jobb?

  – Att arbetet är mycket säsongsbetonat och att det ibland kan vara svårt att ta betalt. Många har ingen som helst bild av vad det kan kosta.

  Vilken är din favoritsten hos Flisby?

  – Just nu är jag mycket förtjust i granitlängderna och grå skiffer i fallande längder.

  Vilka är de hetaste trenderna just nu?

  – Intresset för egen odling, både i liten eller större skala, fortsätter. Med det kommer också ett ökat intresse för växthus, orangeri eller liknande i trädgården. Det känns också som att fler och fler väljer naturmaterial.

 • granit markmix gråröd växthus3.jpg

 • Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

  – Tänk igenom hur du vill att trädgården ska se ut, ett drömscenario. Vilka växter och vilken typ av material du tycker om. Men förbered dig också praktiskt med en uppdaterad tomtkarta. Fundera också på eventuell total budget för trädgården.