• Cami-Inredning-Camilla.jpg

 • Intervjuserie: "En liten tygbit kan ge idéer till färg och form"

  Trädgårdsarkitekters kunskap och yrkeserfarenhet av en mängd lösningar, material och kostnader gör att många frågor kan rätas ut – och att slutresultatet blir optimalt.

  – Det finns alltid mycket att tänka på vid anläggning och förbättring av en trädgård,  och då kan det kännas tryggt att få hjälp av en professionell arkitekt, säger Camilla Grägg hos Cami Inredning & Dsign.

  Hon strävar efter att designen harmoniserar med omgivningen och kundens personlighet.

  // I år publicerar Flisby flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som vi samarbetar med. I dag – Camilla Grägg hos Cami Inredning & Dsign. //

  Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

  – Våra vanligaste uppdrag är trädgårdskonsultation, utföra trädgårdsritningar och plantering av växter. Vissa kunder anlitar oss för alla tre tjänster. Vi hjälper till med både små och stora trädgårdsprojekt, från enstaka växtrabatter till hela trädgårdar. Vårt arbete börjar med ett analysmöte hemma i kundens trädgård. Vi går runt tomten och diskuterar deras behov och önskemål samtidigt som vi ger råd och tips om trädgårdens utformning och skötsel. Mötet är en bra start för att komma igång med trädgårdsprojektet samt att diskutera olika idéer och förslag på plats. Om kunden önskar mer ingående hjälp med deras trädgårdsprojekt så får de utifrån vårt konsultationsmöte en offert, säger Camilla Grägg.

  – Många kunder beställer en trädgårdsritning för att få en genomtänkt plan och ett underlag för kostnadsberäkning. Innan vi börjar med designarbetet gör vi inmätningar och avvägningar av befintliga förhållanden på tomten för framtagning av ett projektunderlag. Vårt designarbete börjar med idéskisser och sammanställning av inspirationsbilder inför ett avstämningsmöte med kunden. Efter mötet, då vi har tagit ett gemensamt beslut kring idéerna, så arbetar vi fram en slutversion av trädgårdsritningen.

  På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

  – För oss är det viktigt att kunden är delaktig i projektarbetet för att vi ska kunna leverera den mest optimala lösningen. Vi utför kundanalys om deras trädgårdsdrömmar, kunskap, behov, önskemål, budget, tidsplan mm för att samla in så mycket som möjligt av information till en behovsanpassad trädgårdsplan. Under planeringsprocessen har vi kontakt med kunden via telefon/mejl och innan slutversionen av ritningen levereras så har vi haft avstämningsmöten där kunden har haft tillfälle att ställa frågor och påverka förslagen. Vi vill ge en personlig trädgård som passar just deras behov.

  Varför ska man anlita en arkitekt?

  – Om man skall anlägga en ny trädgård från grunden eller förändra en befintlig så är det viktigt att ha en bra och genomtänkt plan. Det är ett sätt att undvika att fastna i ogenomtänkta lösningar som kostar både tid och pengar att rätta till efteråt. Med en trädgårdsplan kan man arbeta metodiskt och planera anläggningsarbetet utspritt på flera år om det skulle bli för mäktigt att ta allt på en gång.

 • Cami-inredning-dsign-tradgardsskiss.jpg

 • Var får du inspiration ifrån?

  – Jag som jobbar med skapande verksamhet, både som inredare och trädgårdsdesigner, hittar inspiration på olika sätt. Många av mina idéer får jag av att besöka olika miljöer, till exempel visningsträdgårdar, parker, naturen eller via byggnadsarkitektur mm. Men även en liten tygbit, en bild eller en tavla kan ge idéer till färg och form. Besöka mässor och gå på trendföreläsningar ger mycket inspiration i allmängiltiga termer. Intrycken förvandlar jag till eget koncept.

  Alla har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

  – Priser för våra tjänster styrs av projektens storlek, förutsättningar, tidsåtgång samt beställarens önskemål och behov. För oss är det viktigt att trädgården stämmer överens med områdets och husets karaktär, markförhållandens beskaffenhet och beställarens personlighet. Därav kan tillvägagångssätt och arbetsupplägg variera mellan olika uppdrag. Det finns möjlighet att välja olika nivåförslag på planeringsarbeten och utföranden samt att processen kan delas upp i etapper om så önskas. Man kan börja med en konsultationsmöte och därefter beställa en plan enligt uppsatt budget.

  Vilka material arbetar du helst med?

  – Jag jobbar med olika material såsom sten, trä, betong, smide, koppar, stål, glas, tyger, växter med mera. När det gäller sten gillar jag mest granit och skiffer, men i mitt yrke så arbetar jag gärna även med andra stenmaterial. Jag strävar alltid efter att olika delar i designen ska komma till sin rätt när det gäller växter såväl som möbler, belysning, markbeläggning och övrig material. Jag tar även tillvara naturens egna skulpturer som till exempel klippformationer, ett vackert träd, en äng eller skogsparti. För mig är det viktigt att trädgården stämmer överens med områdets och husets karaktär, markförhållandens beskaffenhet och beställarens personlighet .

  Hur ser din drömträdgård ut?

  – Min drömträdgård kommer att finnas i varmare breddgrader, där trädgårdssäsongen är längre än i Norden. Min trädgård har flera rum med genomtänkta teman. För att komma hem till mig så kör du igenom en lång allé och stannar vid en planteringsrondell. Min entré ska avspegla den engelska herrgårdsstilen med formklippta växter, rosor, pioner, skiffer-gångar, smidesgrindar och en bred granittrappa. På baksidan av huset i söderläge kan man sitta i en punschveranda och avnjuta av poolens vattenspegling nedanför. Poolen är till för dagens motion och på trädäcket, som övergår till sandsten, finns solstolar för avkoppling. Palmer och olika grässorter rasslar i vinden. I öster finns medelhavsträdgården med fruktträd, bärbuskar, odlingslådor, lavendelstråk och ett runt växthus. Frukosten eller lunchen avnjuts på en trevlig sittplats i detta rum med färska råvaror i närheten. Västersidan består av en japansk trädgård med sten, grus och snirkliga växter. Här finns stillhet och harmoni med en sittplats vid dammen med fiskar och vattenfall. Dagen avslutas med en skön avkoppling i kvällssolen i den japanska trädgården.

  Vad är det svåraste med ditt jobb?

  Svåraste med mitt jobb är att få tiden att räcka till alla projektutförande under högsäsongen april-juli då många uppdrag beställs med relativ kort varsel. Många kunder vet inte att en trädgårdsarkitekt kan mycket väl arbeta med trädgårdsplanering under vintern. Med ett uppstartsmöte på hösten så får kunden en färdigplanerad ritning och åtgärdsplan för start av anläggningen redan tidigt på våren.

  Vilken är din favoritsten hos Flisby?

  - Just nu är nog min favoritsten Granit gråröd, en jättefin granitsten som ger en vacker färglyster och spänning med huggna kanter.

 • granit 60x40 gråröd uteplats.jpg

 • Vilka är de hetaste trenderna just nu?

  - Satsningen av ljussättning i trädgården samt att anlita en personlig trädgårdsdesigner. Mina trender är att jobba med färgerna svart och silvergrått i stenläggning eller träkonstruktioner.  Som kontrastfärg till dessa färger är orange, vitt, cerise rött och lila snyggt. Kontrastfärgerna kan användas i växtkompositioner eller i utomhustextilier på sittplatser. Stålmöbler i starka färger blir även stort i år. Våga leka med färg. Personligen är jag ingen ”trendnörd” utan för mig är det viktigaste att designen harmoniserar med omgivningen och fungerar med kundens personlighet.

  Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka hjälp av en trädgårdsarkitekt?

  – För framtagning av ett projektunderlag behöver vi en kopia på en måttsatt, skalenlig och aktuell tomtkarta. En tomtkarta kan beställas från tekniska kontoret/stadsbyggnadskontoret i er kommun. Före projektstart är det bra om ni har förberett er med funderingar kring er trädgård och om vad ni vill ha hjälp med. Vi samlar information om er trädgård om vad som fungerar bra och vilka problem ni tycker det finns i er trädgård. Det är bra om ni har hittat några bilder på vad ni tycker om från olika böcker och tidningar.