• Granitkeramik – Stark nykomling med många fördelar

  En granitkeramikplatta är inte vad den verkar vara. Till att börja med benämns de ofta som ”porcelain tiles” på engelska, men porslinets skörhet hittar du inte i granit-keramikplattor. Tvärtom – här får du ett extremt hårt och tåligt material, som inte bara passar för exempelvis uteplatsen, utan även på garageuppfarten. Plattornas tålighet och styrka har också gjort dem till ett vanligt val i köpcentrum, tunnelbanor och på flygplatser. Finns i tjocklekar från 1 till 5 cm för både inomhus och utomhus.

  Ett riktigt mönstermaterial

  Med granitkeramik får du stor valfrihet tack vare att plattorna kan fås i många olika naturtrogna mönster. De kan exempelvis efterlikna material som natursten, betong, metall, trä och tyg. Granitkeramik är därmed ett utmärkt val om du letar efter en platta som både är estetiskt tilltalande och mycket slitstark.

  Hemligheten bakom styrkan

  Granitkeramik absorberar minimalt med vatten, vilket innebär mycket liten påväxt. Det gör också att plattan står sig över tid utan att förändras i färg eller genom slitage. Den långa hållbarheten är möjlig eftersom materialet består av finmalda leror som torrpressas under mycket högt tryck. Bränningen utförs sedan i höga temperaturer där plattorna hettas upp till 1400 grader för att sedan kallna i 700 grader. Slutresultatet är en platta att lita på och njuta av under många år.

  Tänk stort

  Ytterligare en fördel med plattor av granitkeramik är att de kan produceras i mycket stora format – 80x40 cm, 60x60 cm och ända upp till 240x120 cm, vilket är Flisbys största platta.

  Samtidigt är måttnoggrannheten exceptionellt bra och fogarna i ett golv kan göras relativt smala. Kanterna sågas så att måtten blir exakta och plattorna kan sedan monteras med minimala fogar.

  Glaserad granitkeramik

  Glaserad granitkeramik med Colored Body är en variant där leran är färgavstämd med glasyrens färg. Om oturen är framme och plattan skadas, kommer skadan att synas mindre tack vare att det är samma färg under glasyren. Glaserad betyder i det här sammanhanget att ytan bränns så att sanden smälter till glas, därav namnet glaserad.

  Miljövänligare val

  Granitkeramik passar i många miljöer – och är samtidigt bra för miljön. Tillverkaren är LEED-certifierad och i tillverkningsprocessen återanvänds en del gammal klinker som råmaterial. Övrigt råmaterial kommer från certifierade, lokala gruvor.

  Tänk på!

  - Läggning av plattor helt utan fogar rekommenderas ej. Skadliga spänningar orsakade av ojämnheter i underlaget kan då fortplantas från platta till platta och förorsaka vidhäftningsbrott eller andra skador.

  - På utomhusytor ska granitkeramiken läggas i stenflis först med ett tunt lager stenmjöl överst.

  - Om du har ett lutande, fast underlag används Pavepads för att utjämna fallet på din takterrass, altan eller balkong. Pavepads kan dock inte användas under plattor på en garageuppfart.

  - Granitkeramik i tjocklek 3 och 5 cm är körbar för personbil. Tänk dock på att om plattornas tjocklek är 3 cm så bör du först gjuta under, för att förhindra att plattorna rör sig.