Frågor & Svar

Under åren har vi på Flisby fått många frågor kring sten och stenläggning från våra kunder. Du hittar dem här. Har du någon fråga du vill ha svar på är det bara att ställa den! Vi besvarar frågorna så fort vi kan.

Faq

Gräs eller kantsten först?

av Mannersten, 2015-08-20

Håller på att anlägga tomten. Kommer att rulla ut gräs. Mellan gräs och grusgång vill vi lägga gatsten. Vad lägger jag först? Stenen eller gräset?

Svar  av Webmaster, Flisby AB


Hej Mannersten!

Stenen tveklöst!

- så du kan rulla gräset mot. Du slipper även skava på gräset som är lite känsligt i början när du ligger och skall ha dit stenen om denna läggs i efterhand. Även lättare anpass höjden på gräset än höjden på stenen.

MVH

Webmaster

En fog som ska stå emot ogräs

av Kerstin, 2015-05-25

Hej Jag har hört att man ska kunna göra en fogsandsfog mer motståndskraftig genom att blanda i lite betong i sanden när man borstar ut den. Ligger det någon sanning i det ? Vilka proportioner har man i så fall? Vänliga hälsningar Kerstin

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej kerstin!

Det är tveksamt om det blir bra. Det finns ju flera olika slags fogar som motverkar ogräs eller kraftigt förhindrar. Gå in på vår hemsida och läs om fastfog, hårdfog och ogräshämmande sand.

MVH

Webmaster

"Blödande" betong

av Bibbi, 2015-04-15

Vi har en utomhustrappa i svart granit. Problemet är att det nu efter ca 3 år har börjat "rinna" ut vit stenhård massa troligen från betongen de satt fast stenarna i. Hur kan man få bort det? Sitter stenhårt, troligen behövs något medel som löser upp det utan att skada granitstenen. Har ni något tips? Tack snälla för svar!

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Bibbi!

Då är det troligen så att ni har en betongtrappa under graniten som blivit beklädd med tunna granitskivor.

Det är så man gör MEN det är jätteviktigt att man prajmar/förseglar betongen som skall bekläs med något av de förseglingsmedel vi har.

Problemen som kan uppstå är tydligtvis och tråkigt nog de som tycks ha kommit hos er.
Betongen under graniten består av sand, cement och vatten. I cementen finns kalk som delvis är bränd. Den obrända delen av kalken kan av kappillärkraften (solens dragningsförmåga) sugas upp genom ytbeläggningen - oavsett vad den består av. Lättast har den naturligtvis att ta sig genom fogarna.

Nu kan det även vara så olyckligt att själva betongen under är stabil men att det fogats med ett fogmaterial som är kalkhaltigt.

Vi har ett medel som heter Desalin K som tar kalk. Man kan behöva använda detta flera gånger.
Det enda du kan försöka för att undvika knacka bort ytbeläggningen och prajma under är att impregnera ovanifrån efter tvätt för att försöka försegla sten och fogar. Detta görs då med nanobaserade Surfapore C och därefter med Surfapore M vilka båda finns i vårt sortiment.

MVH
Webmaster

Måla Lblock

av Hanna, 2014-09-28

Hej ! Vi håller just nu att fixa våran tomt och tänkte måla på L block som vi har satt. Min fråga är hur länge håller färgen? Och hur länge håller det om man istället putsar dessa L block?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Hanna!

Det brukar ganska snabbt bli fult tyvärr. Det finns dock ett alternativ som jag själv skall använda. Jag sätter L-stöd runt mitt nya hus och beklär dessa med Beklädnadssten. Det finns i flera olika varianter och färger och kommer färdigt se ut som en lavad stenmur.

MVH

Webmaster

gatsten

av alf, 2014-08-18

Vad skall man ha för material mellan gatstenar, för att undvika mossa? Lutande trappsteg.

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Anna Lena!

Absolut bäst är en hårdfog som heter Romex.

Gatukontoren i många av våra kommuner har kommit på detta och belägger tusentals kvm med denna fog.

Se vår hemsida för mer info.

MVH

Webmaster

Mängd stenflis

av Mathias, 2014-07-21

Hur mycket är 1000kg 2-4 stenflis i mängd m3?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Mathias!

Det är ca 660 liter alltså 0,66 M3.
Omvänt väger 1 M3 ca 1,5 ton

MVH

Webmaster

Sjöstenstrappa

av Ivan, 2014-04-19

Hej har en halvrund trappa som är i dansk Sjösten. Kan man klä den i betong så den blir slät? Eller finns det nån annat man kan göra? För vi vill gärna ha den slät..

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Ivan!

Jag hade en kund i helgen som skulle klä sin halvrunda sjöstenstrappa med vår tunna bortade granit.
Det halvrunda sättstenget skulle han klä genom att såga 5 cm breda stavar av samma material och sätta dit på högkant. Jag tror den kommer bli riktigt läcker och se fantastiskt exklusiv ut.
Det skall primas i botten med en nanoprodukt som heter Surfapore C för att undvika kalkgenomslag. Stenen sätts fast med Superfix och fogas med vad fogfärg.
Allt detta finns i vårt sortiment och kan finnas i katalog eller på hemsidan.

Lycka till

Webmaster

Granitplattor

av Mia, 2014-02-04

Kan man använda tösalt på granitsten?

Svar  av Webmaster, Flisby AB

Hej Mia!

Vi avråder normalt från att använda salter på all sten även om både tillverkare av tösalter och producenter av en del stensorter säger att det är OK. Vår erfarenhet är att man kraftigt förhöjer risken för frostsprängningar och andra möjliga problem även om det inte behöver bli så.

MVH

Webmaster