Allmänna frågor

Hur länge har ni öppet?

Våra olika butikers öppettider hittar genom att besöka våra butikssidor som du hittar här

Finns varan hemma om jag vill hämta själv?

I vår katalog och på hemsidan kan man se vilka produkter som är lagervara på de olika lagerställena. Det kan ju vara slut på något så ring gärna innan ni åker så att det finns tillgängligt.

Kan jag hämta själv i butik?

Det kan man göra, vi har självplockningslager på alla butiker.

Var kan jag se era produkter?

Hemsidan, katalogen och i våra butiker.

Var ligger era butiker?

Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Malmö, Vallentuna och Norsborg.

Det blev lite sten över, kan jag lämna tillbaks detta?

Det kan man göra om det inte är trappor, specialbeställda produkter, produkter som säljs i helpall eller storsäck. 25 % dras av på varans värde om pallen är bruten och 10 % på helpall. Returfrakten bekostas av kunden. Man kan även lämna tillbaks i någon av våra butiker.

Hur beställer jag smidigast?

Via vår hemsida.

Tompallen, vad gör jag med den när jag är färdig?

Vid retur till någon av våra butiker inom 6 månader krediteras 100:-/pall. Förutsättning är att man betalt för pallarna vid beställningen. Har man inte möjlighet att lämna tillbaks i någon butik så kan man boka en returfrakt. Fraktkostnad enligt frakttariff. För mer info läs våra leveransvillkor.

Vad är skillnaden mellan betong och natursten?

Natursten är oftast vackrare och används mer på premiumytor som altaner, gångar och poolområden. Naturstenen blir vackrare med åren men kostar överlag lite mer än betong. Betong, som brukar bytas efter ca 15 år, är ett billigare alternativ och förespråkas ofta på standardytor som exempelvis uppfarter eller uppställningsytor.

Vad kostar det att anlita en anläggare?

Använder man sig av en anläggare brukar man beräkna att arbetet kostar någonstans mellan 2-5 ggr mer än vad själva materialet kostar. Detta varierar mycket pga. att förutsättningarna kan vara olika. Faktorer som påverkar är tomtens beskaffenhet, underlag, tillgänglighet för maskiner, stensort, hur stor ytan är och hur mycket förarbete som krävs. Ta kontakt med en entreprenör i ert område.

Vilken sten skall jag ha till vårt hus?

Idag finns det ett enormt utbud av olika sorters mark-och dekorsten samt murar. Sten finns i nästan alla regnbågens färger, från gatstensstorlek till plattor som mäter 1x1 m. På samma vis som en trädgårdsarkitekt väljer växter passande hus och väderstreck, väljer man stensort, färg och storlek passade just ditt hus. Ett besök i någon av våra utställningar i butikerna ger mycket inspiration och säljarna har mycket kunskap att förmedla.

Några stenar var trasiga vid leverans, hur gör jag?

Kolla alltid igenom godset vid leverans så att det inte är något transportskadat, om det är det så, så meddela chauffören direkt. PostNord gör en felanmälan direkt, men man måste ringa till oss så att vi kan få ut nytt direkt också. Om det är trasiga stenar i pallarna som hittas under läggning så ta en bild på dom, räkna hur många det är och maila till din säljare eller till mail@flisby.se

Markbeläggning

Hur mycket bärlager/stenmjöl behöver jag till min yta?

Detta är väldigt olika beroende på hur djupt man måste gräva ut hos just er. Markförhållandena kan vara väldigt olika. Vi rekommenderar ca 30 cm utgrävning till plattgångar/uteplatser och ca 40-50 cm till uppfarter.

Måste jag ha en fiberduk under dekorgruset?

Fiberduken fyller två olika funktioner. Dels som avskiljare mellan olika material och dels för att för att minimera ogräset i grusytan.

Behöver jag impregnera stenen som jag lagt ute?

Nej det behöver man inte. Men om man har en grillplats eller möblemang där man känner att det kan vara mer utsatt för t.ex. fett eller tappad mat på så kan man använda det.

Hur slipper jag ogräs mellan stenarna?

Undvik misstaget att lägga stenen utan fog eller med så liten fog som möjligt, det kommer ogräs i alla fall men det blir så gott som omöjligt att ta bort. Dessutom kommer stenen inte att ligga lika bra, Mark AMA säger 3 mm fogbredd. Det finns olika alternativ på fogmaterial, ogräshämmande fogsand, Romex fastfog och Romex hårdfog. Hur mycket fog som behövs kan beräknas på produktsidorna. Vi har olika stenimpregneringar som man kan använda till både natursten och betongsten ute.

Skall man ha dekorgrus eller plattor mot husgrunden?

Det allra bästa är att ha ett dekorgrus närmast huset, detta för att få vätan att dränera ner snabbare, det ger även grunden och fasaden bra skvättskydd, lägg en plattrad utanför detta som underlättar vid gräsklippning.

Mina stenar är vita, vad är det och kan jag få bort det?

Troligtvis är det kalkutfällningar, eftersom cement innehåller kalk kan kapillärkraften orsaka kalkutfällningar. Detta är inget fel, utfällningen försvinner oftast med tiden, det kan ta allt från 1 säsong till några år. Det finns olika medel till detta på marknaden. Dessa kan påverka ytan och färgen på stenen.

Det är små vita fläckar på vissa av mina betongstenar, ser ut som mossa eller lava, hur får jag bort detta?

Detta låter som Flispest, det är en lav och betongen har perfekta levnadsförhållanden för dessa på vissa ställen. Svårt att få bort helt men bästa metoden är att använda en långtidsalgtvätt som verkar på djupet. Man kan få göra om denna procedur efter någon tid.

Hur rengör jag min stenläggning?

Är området utsatt för smuts, fett eller alger kan det rengöras med alg-och mossrengöringsmedel, som sedan sköljs bort med vattenslang. Använd inte högtryckstvätt på betong eller känslig natursten, detta kan förstöra stenen och göra att smutsen fastnar lättare i porerna. 

Vilken sten kan man ha på uppfarten?

Vilka stenar som är godkända att köra på varierar beroende på material och storlek. På vår hemsida och i katalogen står det vilka som är körbara.

Kan jag använda tösalt på min sten?

Nej, det skall inte användas på varken betongsten eller natursten, använd fin sand istället.

Jag har köpt en självgående gräsklippare, vilken kantsten skall jag välja för att slippa trimma?

Det behövs en rätt bred platta för att hålla borta trimkanten helt, rekommendationen är ca 28-30 cm. Vi säljer en del plattor i 60x30 storlek, i betongen är den 6 cm tjock och i naturstenen ca 3 cm.

Vad är jordfuktig betong och hur används den?

Jordfuktig betong är en blandning av fyra andelar stenmjöl, en andel cement och en liten skvätt vatten. Blandningen kan användas när man vill ge markstenen bättre fäste mot marken, vilket kan vara bra vid exempelvis plattsättning av oregelbunden sten eller granitkeramik. Den kan också användas när man vill lägga en stödkant till en stenbelagd yta. 

Inomhus

Skall jag tänka på något speciellt när jag väljer natursten till golvet?

Naturstensgolv går att få i flera olika stensorter där granit och marmor är de vanligaste. Granit och skiffer är tåligast och bäst lämpade för hårt ansatta ytor som hallgolv och offentliga miljöer. 

 Skall det behandlas med något?

Beroende på vilken sten och ytbehandling du har kan du behöva behandla stenen. I regel behöver du aldrig behandla en polerad sten. För behandling av slipade och flammade stenar rekommenderar vi vårt Steinfix-sortiment.

Kan man sätta er skiffervägg i en bastu?

Det går bra, den klarar av höga temperaturer.

Kan man ha er skiffervägg och stenfanér bakom en kamin?

Ja man kan ha detta bakom en kamin, detta tål temperaturer upp till 80°

Murar

Vad skall jag tänka på när jag skall anlägga en mur?

  • Skall jag ha en enkelsidig mur (stödmur) eller dubbelsidig (synlig från båda håll)?
  • Hur ser markförhållanden ut?
  • Behöver jag bygglov?

Vad behövs det för underarbete?

En mur måste alltid grundläggas på ett stabilt bärlager för att motverka tjälens rörelser under vintern. Att lägga murstenarna direkt på jorden fungerar inte. Gräv ut ett dike lite bredare än den tänkta muren, lägg en fiberduk längst ner och fyll det med bärlager. Hur mycket bärlager som behövs avgör murens höjd och markförhållandena. Ett riktvärde är 15-20 cm. Bärlagret packas väl med mark-vibrator och avjämnas därefter med ett 2-3 cm tjockt lager stenmjöl (0-4 mm). En del av första murstenen läggs alltid under marknivå, man brukar säga första halva stenen eller 10 % av murens höjd.

Jag vill ha en stödmur, vilken skall jag välja?

Det finns många olika stödmurar att välja på, beroende på husets utseende, storlek och färger mm. Man går mycket efter det men givetvis också på vilken sten som passar sig för t.ex. en hög stödmur. Alla stödmurar kan man inte bygga så höga utan att t.ex. lägga in ett etage. Vissa stödmurar klarar inte högre än ca 70 cm och vissa klarar flera meter högt. Prata med en säljare hos oss så hjälper vi er med detta.

Behöver man bygglov när jag skall sätta en mur utmed trottoaren?

Normalt behöver man alltid bygglov om murens höjd överstiger 50 cm. Kolla med din kommun vad som gäller hos er. Det gäller både dubbelsidiga murar och stödmurar.

Vad menas med att armera muren i marken?

När man bygger en mur har man alltid väl packat dränerande material innanför och under för att undvika tjälskjutningar. För att ytterligare stärka murens bärighet mot slänten lägger man ett geonät från muren och ett stycke in i slänten. Detta för att armera slänten och samtidigt låta slänten stärka muren. Kläms antingen mellan murstenarna, limmas eller dubbas.

Skall jag gjuta en betongsula till muren?

Det behövs oftast inte, ett bra underarbete med väl packat dränerande materiel under är oftast lika bra. Prata med er säljare om just den muren ni väljer.

Leveransfrågor

Hur lång är leveranstiden?

Vår målsättning är att alla kunder skall få sina leveranser inom 5-8 arbetsdagar om varan finns i lager.

Vad kostar frakten?

Frakten beräknas på avstånd och vikt, inne på våra leveransvillkor hittar du mer utförlig information om pris med mera.

Måste jag vara hemma när leveransen kommer?

Man behöver inte vara hemma vid leverans, chauffören ringer innan för att checka av med er om ni har något speciellt önskemål annars ställer de pallarna vid bästa lämpliga ställe. Har man möjlighet så kan man sätta ut en skylt eller liknande som visar var ni önskar ha det avställt.

Om jag vill ha det inlyft innanför häck/staket, hur funkar det?

Informera vid orderläggning om att det krävs kranbil och om det är något annat man bör tänka på som försvårar lossningen.

Hur får jag veta när leveransen kommer?

Du blir kontaktad av transportbolaget före leverans via sms eller telefon. Leveranser med PostNord aviseras via sms och/eller mail.

Kommer transporten med kranbil?

Merparten av våra transporter sker med kranbil/truckbil, meddela vid orderläggning om ni behöver kran så löser vi det. Mindre transporter (under 1 ton)med PostNord levereras med bakgavellift och handtruck, man måste ha ett fast underlag, plattsättning alternativt asfalt för att de skall kunna leverera detta.

Hittar du inte det du söker? Eller behöver du väldigt mycket sten till ett projekt?

Hos oss på Flisby kan vi få fram det mesta, allt från skiffertak, Gabioner, G-stöd, L-stöd, trottoarkantsten, rändalsplattor till sinusplattor och mycket mer!
Kontakta oss på mail@flisby.se för er förfrågan så hjälper vi er vidare!